Bouw van de Dikke Druyff

De Dikke Druyff is gebouwd door Jan (en Thea) Tholen. Begin 1995 was de kiellegging en in de loop van dat jaar werd het kasko door hem gelast. In de jaren daarna werd de boot afgetimmerd, getuigd en verder afgebouwd. Ongeveer 2002 was de boot eindelijk klaar.

De Dikke Druyff is een stalen koopmans van 44 voet, ongeveer 13,5m. De lengte over alles (met boegspriet en zwemplateau) is ingeveer 14,50m. Breedte 3,96m, diepgang 1,90m. Het is een langkieler. Het zeegedrag van een langkieler is “rustig”, niet nerveus. Hij reageert nauwelijks op zeegang; loopt zelden uit het roer. Het is een zwaar schip; 20 ton. Ook dat draagt bij aan een rustige zeegang. De Dikke Druyff is een kotter getuigd schip, zoals de meeste Koopmans ontwerpen. Kotter getuigd wil zeggen dat er naast het grootzeil (46m2) 2 voorzeilen gevoerd worden; een gote kluiver (50m2) helemaal voorop en een (kleinere) kotter (25 m2) tussen de kluiver en de mast in. Verder is de Dikke Druyff een “middenkuiper”; tijdens het varen zit je niet in een kuip aan de achterkant van het schip, maar halverwege; je zit als het ware meer beschermd voor de grote golven van de oceaan.

Ook Jan en Thea hadden een droom: op eigen kiel een wereldreis maken.
Door “allerlei tegenslag” is het er nooit van gekomen en werd uiteindelijk besloten de boot te verkopen. In 2003 werden wij de nieuwe eigenaars. Er was toen nog nauwelijks met de boot gevaren. De motor gaf nog geen 100 draaiuren aan. Letterlijk “zo goed als nieuw”!

2.544 gedachten over “Bouw van de Dikke Druyff”

  1. “I’m extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a nice blog like this one today..”

Geef een reactie