45.20.5 N / 11.44,1 W

Onze reis tot nu toe verlooopt zeer vlot; snelheden tussen de 7 en 8 kts gemiddeld, aanvankelijk op een vrijwel vlakke oceaan in oostelijke richting tot 100nM voor de kust van Portugal en daarna noordelijk. Maar de laatste twee dagen een fors opbouwende oceaan door de golven van Humphrey, met enkele gemene brekers ertussen. (We heb vannacht voor het eerst de doradeboxen dichtgedraaid en met het luik dicht gevaren! Niet vanwege de wind; met het tweede rif en een gereefde kotter was het prima te doen. Maar de brekers waren verraderlijk. Zetten de DD soms volledig op z’n kant) Tot nu toe 850 mijl in 5,5 dagen. Ws. zaterdag aankomst in Falmouth of Brest (bij leven en welzijn!)
Maar een tussenstop is ook hard nodig! Want, vannacht heeft de onderste bevestiging van de kotterstag zich los “gewurmd”. De rolfokinrichting van de kotterfok zit nog gefixeerd, maar de stag is door het profiel naar boven geschoten. (Met een lijn hebben we alles kunnen borgen voor de rest van de overtocht.) Maar, wat de reparatie betreft; de achterstag moeten we hiervoor lossen, zodat we voldoende ruimte krijgen de kotterstag opnieuw te bevestigen. Niets voor een roerige golf van Biskaje! Daar kwam het ook door: dwarsgolven met brekers van 4-5 m en wind tot 38 kts. (Gelukkig wel ruime wind!) Dus dat wordt zeker een tussenstop in Brest of Falmouth. Maar volgens Philippe komt dat prima uit omdat we op zaterdag oostenwind treffen.
Dus binnenkort een of enkele daagjes rust!
Het vissen lukt nog niet zo. Matthijs zegt dat ik veuls te hard vaar; de vissen kunnen ons gewoon niet bijhouden. Ik denk er het mijne van! We vervelen ons nog steeds niet, hoewel we gisteren, vannacht en vanmorgen allebei plat hebben gelegen. Het spookte veels te veel!

1.587 gedachten over “45.20.5 N / 11.44,1 W”

Reacties zijn gesloten.